Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

JAJKA NA POMIDORACH I PAPRYCE

cooklife

4

Ze śniadań z dzieciństwa robionych przez moją mamę najczęściej wspominam jajecznicę na pomidorach z papryką. Jajka od swoich kur, słodkie pomidory z działki, papryka która przy każdym ugryzieniu pryska sokiem. Prowadząc już swoją kuchnię postanowiłam odświeżyć ten przepis poprzez dodatnie kilku składników i podanie końcowego dania w innej formie. Jedną z najważniejszych rzeczy która się nie zmieniła jest to, że wszystkie produkty są z gospodarstwa rodziców. Takie śniadanie jest bardzo syte i bogate w niezbędne składniki odżywcze. W wersji dla mięsożernych można dodać szynkę:)

Składniki, 1-2 porcje:

  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 mała cebula
  • sół i pieprz do smaku,
  • bazylia
  • 2 plastry szynki

Przygotowanie:

  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.
  • Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.

Smacznego! :)

3

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci