Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

cooklife

361

Składniki, 3-4 osoby:

  • cukinia
  • 300 g schabu bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną ugotować, wyłożyć na talerz do ostygnięcia.
  • Na patelni zeszklić cebulę i pod koniec wrzucić drobno posiekany czosnek. Dodać zmielone lub posiekane mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody.
  • Ustawić piekarnik na 180 stopni. Rozkroić cukinię wzdłuż, wydrążyć miąższ, pozostawić około 1,5 cm brzeg. 
  • Pomidora sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miski, składniki z patelni również, wymieszać wszystko.
  • Posiekać natkę pietruszki, chili, zatrzeć parmezan, dodać do miski, wymieszać.
  • Farszem wypełnić cukinię, wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut. Po wyjęciu polać oliwą z oliwek.

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci