Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Marchewkowe babeczki z migdałami

cooklife

44
Składniki, około 24 sztuki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500 
  • 5 jajek
  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o małych oczkach. 
  • Wszystkie produkty sypkie wymieszać w pierwszej misce, a w drugiej olej i jajka. Do miski z jajkami wsypywać produkty sypkie, marchewkę ciągle mieszając (można użyć miksera lub łyżki).
  • Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut.
  • W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. 
  • Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać lukier, później udekorować płatkami migdałów. Ja nakładam cieńką warstwę lukru tak, aby tylko przykleiły się płatki. 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [foodmania] *.ssp.dialog.net.pl

    i jak pięknie obsypane płatkami migdałowymi :)

  • cooklife

    Migdały dają fajny efekt chrupkości :)

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci