Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem

cooklife

434

Składniki, około 10 sztuk:

  • 300 g drobno zmielonego lub posiekanego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 sztuk małego papieru ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/4 pora
  • 200 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min)


Przygotowanie:

  • Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą ta drobnych oczkach tarki marchewkę, oraz pokrojonego w cieńke paski pora. Smażyć przez około 2-3 minuty. Dodać mieśo i smażyć aż do całkowitego usmażenia. Wystudzić i przełożyć do dużej miski.
  • Ugotować makaron, ostudzić, osuszyć oraz drobno pokroić.
  • Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać. 
  • Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać na deskę. Na naleśnik układać około 1-2 łyżek farszu. Naleśnik zawinąć na nadzienie dociskając farsz, następnie boki naleśnika zawijać do środka, a na końcu całość zwinąć w rulonik.
  • Smażyć na około 3-4 mm warstwie oleju w woku lub na patelni z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci