Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Ruskie jak u mamy

cooklife

352

Składniki, 50 pierogów:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 370 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • 40 g masła

Farsz:

  • 400 g ziemniaków (po obraniu)
  • 300 g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 1 cebula
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Masło roztopić w gorącej wodzie, ostudzić.
  • Mąkę przesiać do miski, dolewać wodę z masłem, sól, oliwę z oliwek, wymieszać całość łyżką. 
  • połączone składniki wyłożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Gdyby ciasto się kleiło dosypywać mąki. 
  • Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na 30 minut.
  • Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. 
  • Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami.
  • Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. 
  • Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układać na blacie posypanym mąką i przykryć ściereczką. 
  • W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać około 15-20 pierogów (w zależności od garnka), zmniejszyć moc tak aby się nam woda nie wygotowała. Od wypłynięcia pierogów na wierzch gotować jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wyglądają pysznie i widać, że nie żałowałaś farszu:)
    Pozdrawiam

  • cooklife

    W końcu trzeba się nimi najeść, a nie tylko narobić sobie ochoty :)

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci