Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Szybkie i pyszne krewetki z patelni

cooklife

40

Najpopularniejszymi owocami morza są krewetki. Jednak nie gościły one na moim stole, a myśl o nich wzbudzała we drgawki. Teraz już wiem, że źle podchodziłam do pierwszych prób ich kosztowania. Jednym z pierwszych podejść były krewetki na pizzy, niestety jeszcze przed otwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby były bardzo dobre, świeże, jędrne. Zawsze obok ryb leżały krewetki ale jakoś nie mogłam się przemóc. Któregoś dnia poprosiłam sprzedawcę o kilka na spróbowanie... na następny dzień wróciłam po więcej ;) Zajadaliśmy się nimi przez cały wieczór. Ostatnio kupiłam u nas w Polsce trochę mrożonych i przyrządziłam je tak samo jak na urlopie. Oczywiście nie były tak samo dobre ale również mi bardzo smakowały co uważam za duży sukces ;) Warto wspomnieć, że te skorupiaki zawierają witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za produkcję czerwonych krwinek, za regulowanie naszego układu nerwowego. Ponadto możemy w nich znaleźć jod, wapń, selen, żelazo, magnez, cynk. Posiadają też dużą ilość wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka przy czym mają bardzo mało kalorii.  

Składniki, 20 szt:

  • 20 szt krewetek Black Tiger
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • listki z 2 gałązek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • sól do smaku
  • cytryna lub limonka

Przygotowanie:

  • Mrożone krewetki zalać letnią wodą, poczekać aż się rozmrożą. Jeżeli są w pancerzykach należy je ściągnąć i wyciągnąć czarną nitkę (jelito), która przebiega wzdłuż tułowia. Ogonki pozostawiamy.
  • Posiekać czosnek, natkę i chili. 
  • Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, czosnek, chili, Krewetki obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo bo będą gumowate.
  • Doprawić sokiem z cytryny lub limonką i solą.
  • Jeść je same lub z ulubionym pieczywem. 

41

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci