Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Jogurtowo - majonezowy sos czosnkowy

cooklife

46
Mój sos czosnkowy jest uwielbiany przez wszystkich przyjaciół. Praktycznie robię go na każdą imprezę, gdzie pojawiają się chipsy, mięso, pizza. W ten weekend robiłam sałatkę Gyros (w środę zobaczycie przepis) i użyłam w niej właśnie sosu czosnkowego. Sos jest przepyszny i bardzo uniwersalny. Ja do jogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. 

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny 165 ml
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat)


Przygotowanie:

  • Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki.
  • Do czosnku dodać cytrynę, sól, pieprz, oregano, oliwę z oliwek i przyprawę do ziemniaków. Wszystko razem rozgnieść łyżką.
  • Dodać jogurt i majonez. Wymieszać.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Michał] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo fajnie wygląda ten sos czosnkowy z majonezem. Uwielbiam sosy szczególnie, wtedy kiedy jem na przykład pizzę, czy jakąś kanapkę pieczoną, wtedy sos wydaje mi się niezbędny. Dodatek czosnku tylko pewnie podkreśla smak i szczerze powiem, że chce się aż jeść z ekranu. Pewnie nie wytrzymam i niedługo spróbuję coś takiego przyrządzić, na czasie. Jednak teraz trzeba się pilnować z jedzeniem. Niedługo przyjdzie lato i można się nieźle roztyć, a tego to raczej bym nie chciał.

  • cooklife

    Jak bardzo liczysz kalorie nie musisz dodawać majonezu tylko podwoić ilość jogurtu naturalnego. Zawsze można pójść też wybiegać kalorie i chyba to jest lepsze rozwiązanie niż odmawianie sobie takich pyszności :)

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci