Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem

cooklife

52

Gdy zobaczyłam to ciasto, zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Wszyscy wiemy, że jemy oczami, gdybym mogła pochłonęłabym całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje.

Składniki:

Ciasto:

  • paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego)
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 śmietan fix

Dodatkowo:

  • Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne.

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni. 
  • Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować. 
  • Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. 
  • Upieczony "mech" odstawić do ostugnięcia.
  • Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować.
  • Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu.
  • Wstawić na około godzinę do lodówki. 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Konczi i Szpileczka] *.static.ssm.silesia.pl

    Robiłam, jadłam, jest pyszny

  • gin86

    Mnie intryguje również, muszę je w końcu zrobić :)

  • cooklife

    Proponuję je zrobić jak będą znajomi ;) myślę, że ciasto zrobi furorę.

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci