Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Stir - fry z kurczakiem i makaronem ryżowym

cooklife

56

Składniki, 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz
  • 1 brokół
  • puszka kukurydzy
  • 4 cm imbiru, posiekanego
  • 4 ząbki czosnku, posiekanego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 papryczka chili
  • 8 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżeczek oleju sezamowego
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  • Makaron i brokuły ugotować i odcedzić. Filety z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, dodać posiekany imbir i czosnek, doprawić białym pieprzem. Dodać mąkę ziemniaczaną, wszystko razem wymieszać i odstawić. 
  • Wszystkie płynne składniki oraz cukier podgrzać w rondelku tak aby połączyły się z sobą, tworząc jednolity sos.
  • Na dużej patelni (lub jeżeli ktoś posiada to w woku) rozgrzać olej i usmażyć mięso. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę, brokuły, makaron, sos i podsmażać około 3 min. 
  • Podawać z posiekanym szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili.

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci