Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Tarta z dorszem i grillowaną papryką

cooklife

501
Składniki, 4 - 5 porcji:

Spód:

  • 140 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g dorsza
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna do skropienia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w gładką masę, uformować kulę i odłożyć do lodówki na min 30 min.
  • Nastawić piekarnik na 190 stopni.
  • Paprykę pokroić w ósemki (oczyścić z nasion) i smażyć na patelni grillowej przez około 15 min. Po ostudzeniu papryki ściągnąć z niej skórkę. 
  • Formę do tarty (moja 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę.
  • Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę i roztrzepać całość widelcem.
  • Masę jajeczną przelać na upieczony spód i ułożyć na przemian paprykę i dorsza. Piec przez około 24 minuty. Podawać z cząstkami cytryny. 

511

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci