Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi

cooklife

64

 Składniki, 3-4 porcje:

  • 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno posiekany czosnek. Zarumienić.
  • Wszystkie składniki (oprócz 1 łyżki masła) połączyć z sobą w dużej misce i wyrabiać ręką. Ciasto w konsystencji może być lekko klejące.
  • Na posypanym mąką blacie rolować wałki. Ciasto ciąć co 1-1,5 cm ukośnym cięciem.
  • Kopytka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, wciągać po wypłynięciu na powierzchnię.
  • Ostatnią łyżkę masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nią ugotowane kopytka, podsmażać przez chwilę. Dodać przecięte na pół pomidorki i smażyć przez około 4-5 min.
  • Podawać posypane ulubionym serem. 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [foodmania] 78.10.239.*

    wyglądają super!

  • cooklife

    A jak pysznie smakują ;) Mi najbardziej odpowiadają podsmażane na patelni, wtedy na zewnątrz są chrupiące, a w środku puszyste.

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci