Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Naleśniki z pastą z kurczaka

cooklife

72

Składniki, 4 osoby:

Ciasto na naleśniki:

  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki (ja użyłam "Pełne ziarno. 3 zboża")
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów
  • 4 łyżki wody gazowanej

Pasta z kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1 opakowanie serka naturalnego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie:

  • suszone pomidory
  • czerwona papryka
  • ser żółty
  • rukola

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski, zmiksować. Gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. 
  • Na rozgrzaną patelnię wlać jedną chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć równomiernie z dwóch stron. Naleśniki odkładać na talerz, aż do ostygnięcia. 
  • Piersi oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Odłożyć do ostygnięcia.
  • Pieczarki pokroić w drobną kostkę, usmażyć. Dodać do kurczaka
  • Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
  • Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać.
  • Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. 
  • Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć.
  • Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym. 

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci