Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Zupa serowa

cooklife

73

Składniki, 4 porcje:

  • 2 litry bulionu
  • 150 g serka topionego Emmentaler
  • 150 g serka topionego Maasdamer
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • klika kromek chleba
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki chili mielonego
  • szczypiorek
  • zioła prowansalskie
  • parmezan

Przygotowanie:

  • Do przygotowanego wcześniej bulionu dodać rozdrobniony serek topiony i pokrojony w kostkę żółty ser. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszać.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i razem smażyć. 
  • Do bulionu dodać śmietankę, cebulę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chili. Gotować przez 5 min.
  • Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  • Zupę podawać posypaną parmezanem, z grzankami i z posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    Ale smakowita :)

  • cooklife

    Smakowała nawet mięsożercom :)

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci