Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Pyszne truskawkowe drożdżówki w kształcie serca

cooklife

741

Składniki, 14 drożdżówek:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 50 g brązowego cukru
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 350 g masła
  • 1 słoiczek ulubionego dżemu truskawkowego 

Przygotowanie:

  • Suche drożdże wymieszać w dużej misce z dwiema łyżkami ciepłej wody, łyżką cukru, łyżką mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Do miski z drożdżami przesiać mąkę, dodać sól, cukier, jajka i wszystko wymieszać. Do ciasta stopniowo dodawać pokrojone miękkie masło, cały czas wyrabiać do momentu połączenia się składników. Ciasto pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie uderzyć kilka razy pięścią w ciasto. Przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na około 5 mm i posmarować dżemem. Placki zawijamy w rulon, składamy na pół, naciąć ostrym nożem ciasto od strony zagięcia do 3/4 długości. Ciasto wywinąć tak, aby stworzyć kształt serca. 
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. 
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Łakocie posypać brązowym cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Drożdżówki najlepsze są świeże, jednak nawet zimne znikają z talerza.

 

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci