Menu

cooklife

o gotowaniu i nie tylko

Sałatka Cezar z grzankami

cooklife

76

Składniki, 2 - 3 osoby:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 kromki chleba
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła

Sos:

  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (możemy zastąpić filecikami anchois)
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka pociąć w cieńkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Usmażyć.
  • Kromki chleba pociąć w kostkę i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Grzanki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. 
  • Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w pióra. 
  • Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać żółtko, oliwę i ucierać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  • Na talerzu ułożyć sałatę lodową, na nią położyć pomidorki, piersi, posypać grzankami i cebulą. Całość polać sosem. 

© cooklife
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci